zaterdag 3 december 2011

Het draait allemaal om waarschijnlijkheid... (3 dec 2011)

Mijn collega en vriendje Kees H. is een held. Hij zegt zulke goede dingen waar ik weer zo ontzettend veel verder mee kom:
  1. "Mijn doel (red. zijn doel dus) om dat hele fuzzy, algemene, onduidelijke van gegevens en het hele concrete van gegevens die we gebruiken in de uitvoering, met elkaar te verbinden en te zorgen voor hergebruik"
  2. "Laten we bij een gegeven vastleggen of en welke taak we met dat gegeven succesvol hebben kunnen uitvoeren. Bijv. als we het over een verzameling adressen hebben, vastleggen of we een brief er met succes (whatever it may be)  naar toe hebben kunnen sturen of we de persoon er met succes ontmoet hebben of we er met succes beslag hebben kunnen leggen, etc."
Tada! Daar kan ik wel wat mee. Stel, iemand registreert zich succesvol in GBA. Is er dan een taak uitgevoerd? Ja, iemand is succesvol geregistreerd. Het verband met iemands daadwerkelijke situatie is me niet helemaal duidelijk. Stel, Belastingdienst gebruikt dat GBA adres om er haar post naar toe te sturen. Wat is de kans dat Belastingdienst met succes haar post daar naar toe kan sturen? Het antwoord: voldoende groot. De kans dat Belastingdienst succesvol haar post kan sturen naar het adres waarmee iemand zich geregistreerd heeft in het GBA, is voldoende groot. Kan het zijn dat Belastingdienst haar post niet succesvol naar een GBA adres stuurt? Ja. Gebeurt dat vaak? Nee. Gebeurt dat te vaak? Nee.

Wat lees je hier? Hergebruik is een kwestie van kansberekening: "Als ik dit en dit weet en ik doe op basis daarvan dat en dat,  wat is de kans dat dit goed gaat?" Als die kans voldoende groot is, dan doe je het gewoon en stel je bij voor de gevallen waarin dit niet goed gaat.

Dat bijstellen, is by the way erg belangrijk. Dat we 30 adressen hebben in BvR, komt vanwege dat bijstellen. Die waarschijnlijkheid die lees je in de regels die we hebben over die adressen:  "Als ... dan gebruiken we adres ...., als .... dan gebruiken we adres ..."

Vandaar dat die apps bouwers zich helemaal niet druk maken om context en zo. Als de app een performance geeft (output geeft) die voldoende is, dan is dat goed genoeg. Geen informatie analyse, geen verschillen die overbrugd moeten worden, etc.

En ook andersom, die gegevensmodelleurs die maar eindeloos tot de conclusie blijven komen dat "het niet hetzelfde hoeft te zijn" en daarom maar nog meer gegevens erbij gaan zetten zodat het 100% klopt, ook dat is overdreven. Die gegevensmodelleurs moeten zich richten op "goed genoeg". De business bepaalt of de uitvoering op basis van bepaalde gegevens goed genoeg is. Klaar. Is het niet goed genoeg? Dan moet er meer kennis (gegevens) verzameld worden zodat bijgesteld kan worden, totdat het wel goed genoeg is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten