donderdag 31 december 2009

Mijn whiteboard op 31 dec 2009




Een verzameling gegevens bevatten een Waarheid maar kunnen ook een Bruikbaarheid bevatten. Als een verzameling gegevens (klasse) gedefinieerd moet worden teneinde een bepaalde bruikbaarheid te creƫren, dan lukt het je niet om als maar "waarheden" toe te voegen. De wereld is te genuanceerd en bruikbaarheid bevat teveel creativiteit om dat alles te vangen in waarheden. Als gegevens ook een bruikbaarheid moeten hebben (en welke gegevens hebben dat niet?) dan is het verstandig om een mix van Waarheid en Bruikbaarheid te nemen ten einde de definitie te formuleren.

Door Bruikbaarheid te definiƫren zal de communicatie met de Ontvanger die de gegevens wil gaan hergebruiken ook veel gemakkelijker verlopen. Ontvangers van gegevens lopen er namelijk tegen aan dat veel informatie over het gegeven impliciet was gebleven. Door nu de bruikbaarheid van het gegeven te delen met de ontvanger, kan de ontvanger zich verplaatsen in de zender. Hij kan nu zelf op het spoor komen van die impliciete kennis doordat de Ontvanger zich verplaatst in de Zender. Dit is een speciaal vermogen van mensen, onder andere aangetoond in het onderzoek naar Spiegelneuronen.

De stap van het doel van gegevens naar de waarheid van gegevens wordt te gemakkelijk gemaakt. Op basis van het doel wordt te snel besloten welke gegevens men moet verzamelen. Zie hier waar Lou Verberkt het over had, waar in de stap van iets willen naar gegevens verzamelen, fouten worden gemaakt omdat men verkeerde aannames heeft gedaan. Gegevenshuishouding bewaakt dit: de stap van Doel naar Meting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten