zondag 24 januari 2010

Wendbare gegevens (24 jan 2010)

Wendbare kennis wil zeggen dat we kennis op zeer verschillende situaties kunnen gebruiken om efficiënt en effectief te kunnen handelen. Er is kennis die we in zeer specifieke situaties kunnen toepassen. De situatie moet iedere keer exact hetzelfde zijn want anders kan de student het geleerde niet toepassen. Het opmerkelijke is echter dat er ook kennis is die én in de specifieke situatie toegepast kan worden maar ook in geheel andere situaties. Dit noemen we kennis waarvan de wendbaarheid groot is. De kennis is wendbaarder als het aantal situaties waarin de kennis toegepast kan worden, groter en meer divers is. Dit was waar de grieken en romeinen naar streefden als ze het hadden over het vinden van de essentie. (niet de schaduwen maar het zijn). Als je de essentie hebt, dan heb je kennis en zie je dingen zoals ze werkelijk zijn. Je weet dan wat er onveranderlijk is en je hebt inzicht gekregen.

Gegevens kunnen ook zo bekeken worden. Een gegeven heeft ook een bepaalde wendbaarheid. Bepaalde gegevens zijn alleen voor zeer specifieke contexten (tijd, plaats en doel) geschikt. Andere gegevens zijn voor een groot aantal zeer verschillende contexten geschikt.

Het is zaak om de wendbare gegevens te ontdekken. Gegevens die een waarheid bevatten die in groot aantal zeer verschillende contexten toepasbaar is.

Wendbaarheid is dus niet bruikbaarheid. Bruikbaarheid gaat juist over die toepasbaarheid, wendbaarheid gaat juist over het grote aantal zeer verschillende situaties.

Oud (30 dec 2009)
Dus wij willen gegevens kunnen uitwisselen. Daarvoor is het nodig dat we gaan werken met een gemeentschappelijke betekenis van die gegevens. Om te komen tot een dergelijke gemeenschappelijke betekenis, stel ik al enige tijd dat er binnen een Community of Interest (COI) moet komen tot een gemeenschappelijke betekenis. Vanuit hetgeen de community verbindt, de gemeenschappelijke doelstelling, probeert men een betekenis van het gegeven te komen.

Maar wat ik nog niet heb gedaan is hierin de concepten van prototypicallity en basic-levelness en misschien ook wel aboutness. Misschien kunnen deze concepten de COI helpen om te komen tot hun betekenis.

Ik stel daarbij dat de meest prototypische (voorbeeld  / betekenis) van het gegeven ook de meeste bruikbaarheid en wendbaarheid oplevert. Hmm, zijn wendbaarheid en bruikbaarheid hetzelfde? Een gegeven dat op een groot aantal zeer verschillende plaatsen bruikbaar is, noem ik een wendbaar gegeven. Dus Bruikbaarheid is slechts voor één situatie, wendbaarheid hangt af van het aantal situaties en de 'verschillendheid' van deze situaties.
  1. De COI stelt vast wat het meest prototypische gebruik van het gegeven is. Het meest prototypische gebruik fungeert voortaan als het meest belangrijke doel van het gegeven.
  2. Vervolgens worden allerlei scenario's besproken waarin het gegeven eventueel ook toegepast kan worden. Vanuit deze scenario's wordt bekeken wanneer het gegeven niet meer toepasbaar is. De bespreking van deze scenario's vormen ook onderdeel van de betekenis van het gegeven.
  3. Tenslotte kan de COI gaan werken met logische definities van het gegeven. Bij het maken van de logische definitie wordt de mogelijkheid geboden om de genuanceerdheid van de realiteit mee te modelleren. "Een ... bevat altijd ...." of "Een ... heeft meestal ...." of "Een ... wordt zelden ..."
De betekenis van het gegeven bestaat uit:
  • het sunny day scenario (meest prototypisch gebruik)
  • bespreking van de andere scenario's
  • de logische definities

Geen opmerkingen:

Een reactie posten